Bosgebieden

Het Faliebergbos

Dit bosgebied heeft een oppervlakte van circa 30 ha. Het Faliebergbos is vooral een recreatief wandelbos voor de inwoners van Zuid Wolden. Het bestaat uit percelen met sparren, dennen, beuken en eiken. Hier en daar ontstaat een gemengd bos met een opvallend sterke onderbegroeiing van hulst. Ook komen bijzondere plantensoorten en paddenstoelensoorten voor. Er broeden diverse vogelsoorten zoals de zwarte specht en zijn er vaak eekhoorns en reeën te zien. Het bos dankt haar naam aan een heuvel, de Falieberg. In het bos kan men wandelen. De wandelpaden zijn aangelegd en worden onderhouden door de “Vrienden van de Falieberg ”. In het kleine openluchttheater wordt ieder jaar een aantal voorstellingen georganiseerd.

Op 16 december 2020 verscheen er nog een artikel in de Wolder Courant over de falieberg: https://woldercourant.nl/artikel/1142313/de-falieberg-t-volk-wil-daor-wezen.html

Bosgebied Huis ter Heide (Tonckensbos)

Het Tonckensbos heeft een omvang van circa 35 ha. Hier is Huis ter Heide gelegen. Wederom een gebied met allerlei bomen, watertjes en tal van dieren, insecten en paddenstoelen. Het wordt gekenmerkt door haar afwisselende landschap met vaarten, watergebieden, bossen en een schitterend heideveld.

Bosgebied Stuifzand

Ook bij Stuifzand ligt een bosgebied dat tot de bezittingen van het Marius Tonckensfonds behoort. Het betreft een gebied van circa 70 ha. Net als in de andere bossen zijn hier tal van wandelpaden en zijn rondom het bos fietspaden aangelegd.